„Gero ūkininko“ čempionato ambasadoriai

Eglės ir Juliaus Stašauskų šeimos ūkis „50 arų. Darbo ir džiaugsmo“

„50 arų. Darbo ir džiaugsmo“ – įvairovės ir dėmesio aplinkai kupinas šeimos ūkis. Tai iš miesto į kaimą Kėdainių rajone persikėlusių Eglės ir Juliaus Stašauskų „projektas“, kuriame tvariai ūkininkaujant, nešvaistant jokių žaliavų, su didele meile ir dėmesiu aplinkai auginamos daržovės, uogos, prieskoninės žolelės. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas ne daržo vagų tvarkai, o ypač didelei skonių įvairovei bei kokybei.

Skaityti daugiau
Vaivos Jundulaitės ir Giedrius Kosos biodinaminis ūkis „Miško sodai“

„Miško sodai“ – žemę puoselėjantis biodinaminis-ekologinis ūkis. Plungės rajone, šalia aukštapelkės ūkininkaujantys Vaiva Jundulaitė ir Giedrius Kosa veikia vadovaudamiesi biodinaminiais ūkio metodais. Ūkyje apstu įvairiausių vaistažolių, daržovių, vaisių, prieskoninių žolelių. „Miško sodai“ ūkininkavimo esmė – žemę naudoti saikingai, jos nealinant.  Ūkininkai yra aktyvūs bendruomenės nariai, puoselėja žemaitiškas tradicijas, audimą, žolelių rinkimą, vykdo edukacijas.

Skaityti daugiau
Audriaus Jokubausko ir Giedriaus Tėvelio sūrininkystės ūkis „Varinis puodas“

Sūrinė „Varinis puodas“ – tai vieta, kur Dzūkijos miškuose, Varėnos rajone, iš laisvai besiganančių karvių pieno gaminami brandinti sūriai. Ūkyje nenaudojamos cheminės trąšos, žemė dirbama tik tiek, kiek reikia atnaujinti pievas, taikomas rotacinis gyvulių ganymas. Čia Audrius Jokubauskas su kolega Giedriumi Tėveliu augina karves, kurios yra Lietuvos žalųjų, juodmargių ir džersių mišrūnės.

Skaityti daugiau
Vytauto Miliškevičiaus dirvožemį puoselėjantis ūkis

Vytauto Miliškevičiaus ūkis – sveiko dirvožemio principai ir „no-till“ technologija. Kirnaičiuose, Joniškio rajone, plytinčiame 150 ha ūkyje auginant grūdus naudojama „no-till“ – neariminės žemdirbystės – technologija. Čia svarbiausia gyvybingas ir sveikas dirvožemis. Jis puoselėjamas sėjant tarpinius pasėlius, palaikant augalų šaknis gyvas, užtikrinant augalijos įvairovę, neariant. Ūkininkas taip pat atlieka bandymus siekdamas atrasti būdą, leidžiantį visiškai atsisakyti trąšų.

Skaityti daugiau
Vlado Vickuno šamų ūkis „Žuvies paštas“

„Žuvies paštas“: šamų auginimui – moderni akvaponikos technologija. Skaisterių kaime, Vilniaus rajone, įsikūrusiame ūkyje „Žuvies paštas“ Vladas Vickunas veisia ir augina šamus plėšikus, pirkėjams siūloma šviežia ir kokybiška produkcija, rengiamos ekskursijos. Čia Naudojant šią technologiją taupomi ištekliai ir vieta, galima saugiai užauginti didelius kiekius beveik bet kokios žuvies, o tai galėtų prisidėti prie spartaus jos nykimo visame pasaulyje mažinimo.

Skaityti daugiau
Nerijaus ir Agnės Sukackų veislinės gyvulininkystės ūkis

Nerijus ir Agnė – kraštiečiai iš Dzūkijos, po santuokos nusprendę užsidirbti nuosavam būstui Jungtinėje Karalystėje, kur, kaip patys sako, praleido metus „povestuvinėje darbo kelionėje.“ Buvimas toli nuo gimtinės tik sustiprino suvokimą, kad nori įsikurti savo krašte ir neįsivaizduoja gyvenimo mieste. Užsidirbusi pinigų pora grįžo į tėviškę ir prie Nerijaus senelių žemių įsigijo namus. Iš pradžių jiedu galvojo eiti tradiciniu grūdininkų keliu, tačiau vienerius metus pabandę apsigalvojo ir pasuko į gyvulininkystę. Šiuo metu jie sėkmingai veisia pardavimui limuzinų veislės galvijus, o Nerijus ūkininkavimą sėkmingai derina ir su ugniagesio gelbėtojo profesija. Laisvai besiganantys gyvuliai ir avys ūkyje palaiko natūralių pievų, patenkančių į Metelių regioninio parko teritoriją, biologinę įvairovę.

Skaityti daugiau
Niels Pretzmann įkurtas „Farmers Circle“ ekologinis ūkis

Tai 700 hektarų užimantis ekologinis ūkis, kuriame auginami galvijai, mėsiniai viščiukai ir dedeklės vištos, grūdai, įvairios daržovės. Jo įkūrėjas danų kilmės verslininkas Niels Pretzmann ypatingą dėmesį skiria dirvožemio kokybei, iš kurio vėliau auginamos daržovės ir grūdai praturtinami maistingosiomis medžiagomis ir yra sveikesni žmonėms. Ūkyje pradedama taikyti beariminės žemdirbystės technologija. Niels taip pat stengiasi trumpinti maisto grandinę ir anglies pėdsaką, todėl pačiame ūkyje yra daržovių perdirbimo cechas. Vėliau produktai keliauja į jo įsteigtą sveiko maisto parduotuvių ir restoranų centrą – Senatorių pasažą Vilniuje. Niels bendradarbiauja su kitais ekologiniais ir smulkiais ūkiais, kuria sveiko maisto kultūrą. Jau daugiau nei dešimtmetį su šeima gyvena Lietuvoje.

Skaityti daugiau
Jadvygos Balvočiūtės vaistažolių ūkis

Šalia Virvyčios upės jau daugiau nei 20 metų įsikūrusi vaistininkė Jadvyga Balvočiūtė. Čia ji ne tik augina įvarius vaistinius augalus, surenka ir perdirba vaistines arbatas bei moko šio amato keliolikos žmonių komandą, bet ir iš didelės meilės gamtai puoselėja slėnyje atkurtą natūralią pievą. Čia kruopščiai saugojami reti ir nykstantys augalai. Vaistinius augalus J. Balvočiūtės komanda ne tik augina vietiniame ūkyje, bet ir surenka iš gausybės natūralių Lietuvos pievų. Vaistininkei svarbiausia, kad augalai būtų užaugę be jokių cheminių medžiagų, visiškai švarūs. Ypatingas Jadvygos talentas – kurti įvarius receptus vaistinėms arbatoms. Ieškodami pagalbos į vaistažolių specialistę žmonės kreipiasi iš visos Lietuvos – ji mielai sukuria asmenines bėdas padedančius spręsti receptus.

Skaityti daugiau
Valdo Kavaliausko ir Rasos Ilinauskaitės sūrininkystės ūkis

Valdas buvo sėkmingas tarptautinės įmonės vadybininkas, o jo žmona Rasa – vertėja. Gyveno tipišką vilniečių gyvenimą įtemptu ritmu, daug skraidė į komandiruotes. Tačiau galiausiai apsisprendė radikaliai pakeisti gyvenimą ir išsikėlė į kaimą. Pirmus penkerius metus gyveno kaip klajokliai ganydami ožkas, o dabar Dzūkijoje, prie Puodžių kaimo, turi sodybą ir šimtą ožkų, gamina gyvo pieno ožkos sūrius. Viską daro kuo labiau derindamiesi prie natūralių gamtos ciklų, net sūrius nokinti stengiasi išnaudodami natūralias gamtos sąlygas (lauke esančią drėgmę ir temperatūrą). Aplink save buria bendruomenę, įkūrė Trijų ežerų Hub‘ą, kuriame organizuojamos edukacijos, mugės, priimami naujokai, norintys išmokti sūrininko amato.

Skaityti daugiau
Vlado ir Laimos Chockevičių idėjinis ūkis „KasMes“

Londono šurmulyje susipažinusi šeima ramaus, sėslaus ir gamtai artimo gyvenimo nusprendė ieškoti Lietuvoje. Ūkyje „KasMes“ šeima perdirba savo ekologiškai auginamus grūdus, augina ožkas ir tikina parduodantys ne miltus ar sūrį, o idėją. Idėją, jog galima gyventi kitaip, darniai su gamta ir savimi. Iš IT specialisto persikvalifikuoti į ūkininkus Vladui nebuvo lengva – teko daug domėtis, ieškoti informacijos, konsultuotis. Visą ūkį savarankiškai prižiūrinti šeima randa laiko ne tik vienas kitam ir trims vaikučiams, bet ir širdžiai mieliems užsiėmimams – muzikuojantis ir prodiusuojantis Vladas čia pat ūkiniame pastate įsirengė muzikos studiją. Laima tapo ir užsiima įvairiais rankdarbiais. Švaraus ūkininkavimo idėja jauna šeima spėjo užkrėsti ir aplinkinius bei tikina, kad ekologiškai ūkininkaujant galima ne tik dirbti, bet ir užsidirbti.

Skaityti daugiau