Pasivaikščiojimai su ūkininku

Šie pasivaikščiojimai – tai puiki galimybė pažinti „Gero ūkininko“ čempionato bendruomenės narius – mūsų ūkininkus, kurie ne tik augina sveikus bei kokybiškus produktus, bet ir rūpinasi sveika, darnia bei klestinčia gamta.
Dalyvauti kviečiame visus, kuriems rūpi, kaip auginamas mūsų maistas ir kurie siekia gyventi sveikai, palaikyti vietos bendruomenę ir rūpintis mus supančia gamta.

Kodėl svarbu pažinti savo ūkininką ir vadovautis principu „Iš lauko ant stalo“?
- Maisto kokybė ir saugumas. Kai pažįstame savo ūkininką, galime geriau suprasti, kaip auginami mūsų maisto produktai. Žinodami, kad maistas yra užaugintas be kenksmingų pesticidų ar cheminių trąšų, galime jaustis saugiau dėl jo kokybės ir poveikio sveikatai.
- Šviežumas ir skonis. Maistas, įsigytas tiesiai iš ūkininko, dažniausiai būna šviežesnis, nes nėra ilgai laikomas sandėliuose ar pervežamas dideliais atstumais. Švieži produktai dažniausiai turi geresnį skonį ir daugiau maistinių medžiagų.
- Parama vietos bendruomenei. Pirkdami maistą tiesiai iš ūkininkų, mes palaikome vietinius gamintojus ir prisidedame prie vietinės ekonomikos stiprinimo.
- Aplinkosauga. Ūkininkai, kurie siekia ūkininkauti darnoje su gamta, prisideda prie aplinkos saugojimo ir tausojimo. Pažindami savo ūkininką, galime sąmoningai rinktis tuos, kurie saugo dirvožemį, vandens kokybę, palaiko augalijos įvairovę, rūpinasi paukščių bei gyvūnų gerove.
ARTIMIAUSI PASIVAIKŠČIOJIMAI

2025 liepos 12 d., Pažintis su dirvožemio pasauliu: kodėl jis svarbus mums ir Baltijos jūrai
Susitikime Valentino Genio ūkyje – unikalioje vietoje, kur jau daugiau kaip 20 metų ūkininkaujama tausojant dirvožemį, gamtą ir mūsų visų ateitį. Čia kalbėsime apie dirvožemio svarbą ir tai, kaip žemės ūkio veikla susijusi su Baltijos jūros tarša.
Baltijos jūra – viena labiausiai eutrofikacijos paveiktų jūrų pasaulyje. Tačiau tarša neprasideda jūroje – ji prasideda dirvožemyje. Ar žinote, kas slypi po mūsų kojomis? Kaip mūsų bei ūkininkų sprendimai veikia ne tik mūsų maistą, bet ir upes, ežerus bei jūrą?
Renginio metu:
- Kalbėsimės su žmonėmis, kurie ieško, kaip ūkininkauti gamtai draugiškesniu būdu
- Klausysimės dirvožemio garsų
- Ragausime maistą iš gamtai palankių ūkių
Renginys yra projekto dalis, kuriuo siekiama sumažinti Baltijos jūros taršą nitratais ir skatinti gamtai palankius sprendimus ūkininkavime Lietuvoje ir Lenkijoje. Tai galimybė pamatyti, kad pokytis įmanomas – kai gamta ir žmogus eina tuo pačiu keliu.
Renginys atviras visiems. Būtina išankstinė registracija.
ĮVYKĘ PASIVAIKŠČIOJIMAI
2025 gegužės 30 d., Dariaus Kavšino gamtosuaginis ūkis „Wildfarm Labanoras“
Labanoro regioniniame parke įsikūręs ūkis „Wildfarm Labanoras“ valdo 70 ha žemės. Čia ganosi įvairūs gyvuliai ir paukščiai: mėsiniai galvijai, arklys, avys, žąsys, vištos. Visa tai tam, kad būtų saugoma gamta ir atkuriamos buveinės. Miškingoje teritorijoje D. Kavšinas yra vienintelis likęs ūkininkas, kuris palaiko atviras buveines ir atkūria naujus apleistus plotus. Vyro idėja nuo pat pradžių buvo ūkinininkauti tam, kad būtų saugoma ir puoselėjama gamta.
Pasivaikščiojimo metu dalyviai:
- Sužinojo apie „Wildfarm Labanoras“ ūkio veiklas
- Aplankė skirtingų tipų pievas ir kalbėjosi, kur, ką ir kaip ganyti
- Diskutavo, kaip saugoti bioįvairovę pievose


2024 rugsėjo 14 d., Bačkonių ūkis
Kaišiadorių rajone, Bačkonių kaime įsikūrusiame ūkyje šeimininkauja Rasa ir Andrius Prusakovai. 40 ha žemės užimančiame sertifikuotame ekologiniame ūkyje auginamos įvairiausios daržovės, vištos, kalakutai ir hailendų veislės karvės. Drąsūs, inovatyvūs ir labai nuoširdūs ūkininkai sako, jog jų tikslas – sukurti sveiko maisto krepšelį pardavimui, o jame pirmiausiai dominuoja tai, ką mielai valgytų patys.
Ūkio šeimininkai – „Gero ūkininko“ čempionato ambasadoriai – Rasa ir Andrius Prusakovai po renginio džiaugėsi gausiu smalsių svečių būriu ir galimybe pristatyti savo ūkį. „Maistą siekiame auginti ne bet kaip, o kad jis būtų sveikas ir kokybiškas. Todėl nenaudojame jokių cheminių trąšų, siekiame tausoti aplinką ir nuolat galvojame, kaip viską galime daryti geriau. Tam reikia daug domėtis, išbandyti naujus dalykus, daug daryti savo rankomis ir įdėti visą širdį. Todėl džiaugiamės, kad mūsų pastangos yra vertinamos ir žmonėms rūpi, kaip yra auginamas maistas, jie nori sužinoti daugiau, pamatyti ir išbandyti patys“ – įspūdžiais dalinasi Rasa.
PASIVAIKŠČIOJIMAS SU ŪKININKU – KAS TAI?
- Šie pasivaikščiojimai yra skirti visiems, kuriems svarbu, kaip auginamas mūsų maistas ir kad maistas būtų auginamas darnoje su gamta.
- Pasivaikščiojimų tikslas – dalintis žiniomis bei patirtimi.
- Jo metu, ūkio šeimininkai dalyviams aprodo ūkį, jame auginamas daržoves, gyvulius, papasakoja apie kasdienius darbus, procesą. Ypatingas dėmesys skiriamas veiksmams, kurie įgyvendinami, siekiant tausoti aplinką, puoselėti šalia esančią gamtą. Visi gali užduoti rūpimus klausimus ir diskutuoti apie aplinkai palankų ūkininkavimą.
- Pasivaikščiojimas trunka apie 2-3 val.
- Vaikai gali dalyvauti ture, tačiau pasivaikščiojimai nėra pritaikyti vaikams ir vaikai turi būti prižiūrimi tėvų.
- Dalyvių grupė ribojama iki 25 asmenų (neskaitant vaikų iki 16 m. amžiaus), todėl būtina išankstinė registracija. Dvi dienos prieš renginį, visi sėkmingai užsiregistravusieji dalyviai gaus patvirtinimą el. paštu.
- Renginio metu rekomenduojama dėvėti tinkamą aprangą bei avalynę, patogią būti gamtoje ir atsižvelgiant į oro sąlygas.
- Prašoma savo keturkojus augintinius palikti namuose.
- Tai pelno nesiekianti iniciatyva, pasivaikščiojimai yra nemokami. Tačiau jei norite prisidėti prie šios iniciatyvos ir padėti jai augti ateityje, galite paremti 10 Eur (ar kita norima) suma.
