Kviečiame rinkti „Publikos simpatiją“

„Gero ūkininko“ čempionatas – tai iniciatyva, kurios metu norime suburti ir parodyti santarvėje su gamta ūkininkaujančių ūkininkų pavyzdžius bei agrarinę aplinkosaugą labiausiai skatinančias seniūnijas. Speciali ekspertų komisija atrinko kelis savo darnumu išsiskiriančius ūkininkus. Aplankę šiuos ūkius įvertino jų gamtosauginį, socialinį ir ekonominį darnumą ir išrinko penkis „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorius. Dabar kviečiame balsuoti už labiausiai patikusį ūkį (balsavimo forma puslapio apačioje) ir atiduoti jam „Publikos simpatijos“ titulą! Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 9 d. apdovanojimų ceremonijos metu.

Balsavimas

PLAČIAU APIE ŪKIUS

Eglės ir Juliaus Stašauskų šeimos ūkis „50 arų. Darbo ir džiaugsmo“

„50 arų. Darbo ir džiaugsmo“ – įvairovės ir dėmesio aplinkai kupinas šeimos ūkis. Tai iš miesto į kaimą Kėdainių rajone persikėlusių Eglės ir Juliaus Stašauskų „projektas“, kuriame tvariai ūkininkaujant, nešvaistant jokių žaliavų, su didele meile ir dėmesiu aplinkai auginamos daržovės, uogos, prieskoninės žolelės. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas ne daržo vagų tvarkai, o ypač didelei skonių įvairovei bei kokybei.

Skaityti daugiau
Vaivos Jundulaitės ir Giedrius Kosos biodinaminis ūkis „Miško sodai“

„Miško sodai“ – žemę puoselėjantis biodinaminis-ekologinis ūkis. Plungės rajone, šalia aukštapelkės ūkininkaujantys Vaiva Jundulaitė ir Giedrius Kosa veikia vadovaudamiesi biodinaminiais ūkio metodais. Ūkyje apstu įvairiausių vaistažolių, daržovių, vaisių, prieskoninių žolelių. „Miško sodai“ ūkininkavimo esmė – žemę naudoti saikingai, jos nealinant.  Ūkininkai yra aktyvūs bendruomenės nariai, puoselėja žemaitiškas tradicijas, audimą, žolelių rinkimą, vykdo edukacijas. „Miško sodai“ turi Žemaitijos nacionalinio parko produkto ženklą.

Skaityti daugiau
Audriaus Jokubausko ir Giedriaus Tėvelio sūrininkystės ūkis „Varinis puodas“

Sūrinė „Varinis puodas“ – tai vieta, kur Dzūkijos miškuose, Varėnos rajone, iš laisvai besiganančių karvių pieno gaminami brandinti sūriai. Ūkyje nenaudojamos cheminės trąšos, žemė dirbama tik tiek, kiek reikia atnaujinti pievas, taikomas rotacinis gyvulių ganymas. Čia Audrius Jokubauskas su kolega Giedriumi Tėveliu augina karves, kurios yra Lietuvos žalųjų, juodmargių ir džersių mišrūnės. „Varinis puodas“ turi Dzūkijos nacionalinio parko produkto ženklą.

Skaityti daugiau
Vytauto Miliškevičiaus dirvožemį puoselėjantis ūkis

Vytauto Miliškevičiaus ūkis – sveiko dirvožemio principai ir „no-till“ technologija. Kirnaičiuose, Joniškio rajone, plytinčiame 150 ha ūkyje auginant grūdus naudojama „no-till“ – neariminės žemdirbystės – technologija. Čia svarbiausia gyvybingas ir sveikas dirvožemis. Jis puoselėjamas sėjant tarpinius pasėlius, palaikant augalų šaknis gyvas, užtikrinant augalijos įvairovę, neariant. Ūkininkas taip pat atlieka bandymus siekdamas atrasti būdą, leidžiantį visiškai atsisakyti trąšų.

Skaityti daugiau
Vlado Vickuno šamų ūkis „Žuvies paštas“

„Žuvies paštas“: šamų auginimui – moderni akvaponikos technologija. Skaisterių kaime, Vilniaus rajone, įsikūrusiame ūkyje „Žuvies paštas“ Vladas Vickunas veisia ir augina šamus plėšikus, pirkėjams siūloma šviežia ir kokybiška produkcija, rengiamos ekskursijos. Čia Naudojant šią technologiją taupomi ištekliai ir vieta, galima saugiai užauginti didelius kiekius žuvies, tinkamos auginti uždarose recirkuliacinėse sistemose, o tai galėtų prisidėti prie spartaus jos nykimo visame pasaulyje mažinimo.

Skaityti daugiau

Šių metų „Gero ūkininko“ čempionato apdovanojimų ceremonijos informacinis partneris – „Valstiečių laikraštis“.