Švenčionių rajone, Laužėnų kaime įsikūręs nedidelis ūkis gamina išskirtinius, apdovanojimus pelnančius ožkų pieno sūrius. Jų pirkėjams tenka laukti eilėse. Ūkio įkūrėjui Mantui Baršiui, dar gyvenant mieste, atrodė, kad maistas auginamas ne taip, kaip turėtų, žemės ūkis žaloja dirvožemį, gamtą. Jis turėjo idėją pramoninį ūkininkavimą keisti į smulkių ir vidutinių ūkių įsigalėjimą, kai maisto tiekimo grandinės sutrumpėja, produktai parduodami tiesiai vartotojui, o jų gamyba ne tik kad nekenkia, bet ir padeda gamtai atsigauti.
Laužėnų Sūrinė ir Ūkis: tvariai ūkininkauti užsimojęs miestietis tapo sūrių gamybos guru
Gamina vienus sudėtingiausių sūrių
Mantas gamina vienus sudėtingiausių sūrių, dėl to mokymasis vyko ilgai ir lėtai – net 5 metus. Sūriai yra fermentacijos produktas, kaip vynas: „Tu turi žalią žaliavą be jokių priedų, kontroliuodamas procesus turi privesti ją iki idealios išvaizdos, skonio, konsistencijos ir pan. Fermentacija yra bakterijų, grybų, įvairiausių enzimų veikla, kuri veikia simbiozėje su aplinkos temperatūra, metų laiku, augalais, kuriuos suvalgė pieno gamintojos, temperatūra sūrinėj ir pan.“ Dabar jau 10 metų ūkininkas profesionaliai gamina apie 13 rūšių sūrių, jogurtą, rikotą, dėl kurių pirkėjai stovi eilėse. Nors kartais eksperimentuoja su naujų sūrių receptūromis, bet nepardavinėja produkcijos, kol ji iki galo neišdirbta ir rezultatas 100 % netenkina sūrininko.
Įtraukė ir šeimą
Savo idėjomis Mantas užkrėtė žmoną ir taip prasidėjo ūkininkavimo istorija. Pradėjęs nuo daržovių auginimo Rokiškyje, vėliau persikėlė į Švenčionių rajoną ir ten įkūrė sūrinę, čia laiko apie 70 ožkų, kurios nuolat ganosi apie 10 ha teritorijoje. Dabar ūkyje dirba dviese su žmona, jiems padeda dvi augančios atžalos. Žmona atsakinga už ožkų priežiūrą, melžimą, o vyras koncentruojasi į sūrių gamybą, pardavimus, rinkodarą, komunikaciją. Ūkio tikslas yra išlaikyti tokį ūkio dydį, kad dviese spėtų nudirbti visus darbus, galėtų investuoti į ūkio tobulinimą ir patogiai gyventi.
Prisideda prie atviro kraštovaizdžio ir pievų palaikymo
Mantui ir žmonai nuo pat ūkio įkūrimo svarbi buvo aplinka, kurioje jie gyvena ir veikia. „Mes norėjom turėti tokį ūkininkavimo būdą, tokį verslą, kad po mūsų šitas žemės lopinėlis, kurį mes eksploatuojame, būtų geresnis. Mes koncentruojamės į dirvožemio atstatymą. Mūsų pievos prieš 15 metų, kiek mums žinoma, buvo pjaunamos, šienaujamos, ariamos. Iš jų buvo imama ir nieko negrąžinama. Pirmoji užduotis – grąžinti tą organiką, kuri iš jos buvo atimta. Paskui, kai balansas bus atstatytas, reikės palaikyti – pakaks taikyti rotacinio ganymo metodus, nenuganyti per daug, nenualinti.“ – sako M. Baršys.
Ūkio produkcijos galite rasti čia: https://www.facebook.com/lauzenai/.
Balsuoti už šį ūkį „Gero ūkininko“ čempionato „Publikos simpatijos“ rinkimuose.
Kur įsigyti visų „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorių produkcijos galite rasti čia.
Kosto Kajėno video, Kosto Kajėno ir Žymanto Morkvėno nuotraukos.
Už straipsnio turinį atsakomybę prisiima autoriai ir jis nebūtinai atspindi Europos Komisijos nuomonę.
Naujausi komentarai