Bačkonių ekologinis ūkis: miestiečius pradėti ūkį įkvėpė noras valgyti sveiką maistą ir juo dalintis

Kaišiadorių rajone, Bačkonių kaime įsikūrusiame ūkyje šeimininkauja Andrius ir Rasa Prusakovai. 40 ha žemės užimančiame sertifikuotame ekologiniame ūkyje auginamos įvairiausios daržovės, vištos, kalakutai ir hailendų veislės karvės. Drąsūs, inovatyvūs ir labai nuoširdūs ūkininkai sako, jog jų tikslas – sukurti sveiko maisto krepšelį pardavimui, o jame pirmiausiai dominuoja tai, ką mielai valgytų patys. Ūkis už taikomus gamtai palankius ūkininkavimo principus buvo nominuotas vienu iš trijų 2023 metų „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorių.

Ūkio pradžia – iš siekio maitintis sveikais bei kokybiškais produktais

Andrius Prusakovas

Anksčiau informacinių technologijų ir elektronikos srityje dirbusį Andrių Prusakovą imtis ūkininkavimo pirmiausiai įkvėpė kitų sėkmės istorijos. Tačiau ūkio pradžia buvo sunki, nes ūkininkaujant reikia daug žinių – ne tik apie augalus, gyvūnus ar sėklas, bet ir buhalteriją bei verslo valdymą. Nors jiedu daug pagalbos sulaukė iš įvairiausių konsultantų, klaidų vis tiek pasitaiko. Kartu ūkininkaujanti žmona Rasa sako, jog geriausiai mokomasi iš savo klaidų, bet ūkyje, deja, antrą šansą jas taisyti gauni tik po metų. Moteris vis dar dirba samdomą darbą, tačiau vis dažniau svarsto apie pilną atsidavimą ūkiui, nes jis padėjo atrasti gyvenimo balansą ir teikia didelį džiaugsmą. Rasa pasakoja, kad jai netgi patinka ūkyje esantis nepastovumas, kai nežinai, ką kuri diena pateiks.

Šeimai buvo itin svarbi valgomo maisto kokybė, o visaverčių, švariai užaugintų produktų įsigyti buvo vis sunkiau. Tad jų ūkininkavimo veikla prasidėjo nuo daržovių, vištų bei ančių auginimo savo reikmėms. Veikla sutuoktinius labai žavėjo, todėl ilgainiui kilo mintis pabandyti savo produkciją parduoti.

Rasa Prusakova

„Siekiame, kad viskas būtų sveika, arčiau gamtos. Auginame sau, o kas lieka – kitiems, toks tas mūsų ūkis“, – juokiasi Andrius. Vyras pasakoja, jog mėgsta įvairų, nenuobodų maistą, tad siekia, kad ir ūkio siūlomas produktų krepšelis būtų kuo platesnis. Ūkyje pagrindinis dėmesys skiriamas produktų „švarai“ ir kokybei – čia ūkininkaujama darnoje su gamta, nenaudojant jokių cheminių trąšų ar augalų apsaugos priemonių. Sutuoktiniai vienbalsiai sako, jog jiems didžiausias malonumas ir džiaugsmas sąmoningiems pirkėjams pasiūlyti sveikus, sąžiningai užaugintus produktus.

Augalininkystės ir gyvulininkystės derinimas – būtinas ekologinio ūkio principas

Rasa Prusakova

Ekologinio ūkio šeimininkai sako, jog auginant daržoves reikia daug rankinio darbo bei laiko. Todėl jie nuolat domisi, kaip supaprastinti procesus. Ir nors šiemet pasistatė tris didelius šiltnamius, nusipirko darbus šiek tiek palengvinančios technikos, didžiąją darbų dalį vis tiek tenka nudirbti rankomis. Tris vaikus auginantys sutuoktiniai stengiasi nepersistengti su mažųjų įtraukimu į ūkininkavimą. Jiedu siekia ugdyti teigiamas asociacijas ir pasitelkti juos tik tiems darbams, kuriuos patys vaikai nori dirbti. O jiems smagiausia skinti daržoves bei ruoštis jas pardavinėti į turgų.

Šeimininkai įsitikinę, kad norint kurti ekologišką ūkį būtinas augalininkystės ir gyvulininkystės derinimas. Ūkininkai didelį dėmesį teikia dirvožemiui, jo kokybei. Tam būtinas kompostas, kurio esminė sudedamoji dalis – gyvulių mėšlas. Kompostas sudaro pagrindinę ūkio dirvožemio dalį, kurią, prireikus, papildo tik natūraliais elementais, pavyzdžiui – pelenais. Andrius sako, jog jei ūkininkauji sąžiningai ir atsakingai, sulauksi gero rezultato. O minčių apie tręšimą cheminėmis priemonėmis net nekyla, jau geriau visai atsisakytų veiklos.

Bačkonių ekologinis ūkis

Rasa teigia, jog tam, kad augalai gerai augtų, reikia puoselėti dirvožemį. „Kaip sako, pamaitink žemę ir augalai tau atsidėkos“, – šypsosi ūkininkė. Moteris teigia, jog žemdirbiai neturi alinančiai naudoti žemės, jie privalo ja rūpintis ir prižiūrėti. Bačkonių ūkio šeimininkams svarbu, jog ūkyje lankytųsi pirkėjai ir matytų, kaip auga jų valgomos daržovės, pajustų gamtos ir ūkininkavimo harmoniją. Ūkio produkcijos norintieji gali įsigyti ne tik internetu ar turguose, bet ir tiesiai iš prie Prusakovų namų įrengto šaldytuvo.

Kur įsigyti „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorių produkcijos galite rasti čia.

Parengė Kamilė Breimelytė-Grajauskienė

Už straipsnio turinį atsakomybę prisiima autoriai ir jis nebūtinai atspindi Europos Komisijos nuomonę.

Kosto Kajėno video ir nuotraukos.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *